Skip to content

Familjerätt

Livet är fyllt av gemenskap med människor, allt ifrån sambo, giftermål till förälder och kvarlevande änkling efter dödsfall. Jag finns där för dig i alla skeden, redo att ge dig rätt juridisk rådgivning och stöd i din sak. Området familjejuridik är mycket brett och jag har god erfarenhet inom samtliga områden, var god se en kort sammanställning nedan.

–  Äktenskapsförord
–  Samboavtal
–  Bodelning
–  Skilsmässor
–  Arv
–  Bouppteckning
–  Vårdnadstvist

Föräldrar – vårdnad

Par som är gifta har automatiskt delad vårdnad om sina gemensamma barn. Om paret inte är gifta kan man göra en efterregistrering. Vid skilsmässa är det inte ovanligt att det uppstår konflikt mellan föräldrarna gällande var barnen ska bo, hur mycket tid de ska spendera i föräldrarnas bostad samt hur mycket tid barnen får spendera med föräldrarna. Vid delad vårdnad av barnen är det vanliga att barnen bor hos båda föräldrar och ingen av föräldrarna har rätt att flytta med barnen till annan ort utan att den andra föräldern godkänner det.

Ensam vårdnad. En talan i domstol kan väckas om en av föräldrarna tycker att den andra är olämplig, i syfte att få ensam vårdnad av barnet. I vissa fall avtalar föräldrarna att lämna över vårdnaden till den andra, detta behöver godkännas av socialnämnden.

Tycker du att den andra föräldern är olämplig? Söker du ensam vårdnad? Får du inte träffa dina barn i den utsträckning ni kommit överens om? Får du inte underhållsstöd? Med god erfarenhet av vårdnadstvister är jag redo att representera dig.


Skilsmässa – sambo och gifta

När relationer går mot sitt slut är det viktigt att vara förberedd på rättsliga konsekvenser. Till exempel har en sambo inte automatisk rätt till bodelning medan gifta har det. En skilsmässa påbörjas genom en ansökan om äktenskapsskillnad till tingsrätten.

Sambo. Vid separation är det endast den gemensamma bostaden och det gemensamma bohaget som ingår i en bodelning. Om annat ska ingå i bodelning behöver detta avtalas. En bostad som köpts innan samborelationen tillhör den som köpt bostaden. Om möbler, hushållsmaskiner och annat köpts med syfte att användas av båda under samboförhållandet ingår dessa i bodelningen. Observera att du, efter separationen, har ett år på dig att kräva en bodelning.

Oftast är det enklaste att redan vid början av samborelationen upprätta ett avtal med vad som kommer att delas vid en bodelning. Jag hjälper er att upprätta ett sådant samboavtal. Vägrar din sambo dela på gemensamt införskaffat bohag/bostad? Jag finns där för att representera dig och din sak.

Gifta. Till skillnad från sambos kan ni som gifta kräva bodelning av all er egendom, detta gäller bostad, ägodelar och också arv och företag. Enskild egendom ingår inte i bodelningen, och för att betraktas som enskild egendom behöver det till exempel tydligt stå i testamentet att arvet är enskild egendom. Likaså kan ett gåvobrev utfärdas som förklarar att en gåva är enskild egendom. Det enklaste är att i början av giftermålet upprätta ett äktenskapsförord, där paret avtalar om vad som räknas som enskild egendom och inte ska delas vid eventuell separation. Jag hjälper er upprätta ett sådant avtal.

Vissa par vill inte genomgå bodelning, då är det viktigt att ett avtal upprättas som styrker att ni inte vill ha en bodelning, annars kan den ena parten kräva en bodelning flera år efter separationen. Jag hjälper er upprätta ett sådant avtal.

Om ni inte kan komma överens om hur mycket egendom ni har och hur den ska fördelas så kan ni ansöka om en bodelningsförrättare hos tingsrätten, där kan ni till exempel föreslå mig som bodelningsförrättare. Jag går igenom era tillgångar och skulder och ser till att det blir en rättvis fördelning.


Dödsfall

Ibland inträffar det otänkbara, en nära går bort. I en redan pressad situation uppstår dessutom rättsliga frågor som kan öka stressen och det känslomässiga lidandet. Det är därför viktigt att vara medveten om vad som gäller och vara förberedd.

Vid ett dödsfall kommer den avlidnes egendom och skulder räknas till dödsboet. Först när bouppteckning, förvaltning, bodelning och arvskifte är avklarat kan dödsboet ses som avslutat. Vid dessa situationer kan det uppstå missförstånd och tvister.

Det enklaste är att redan ha förberett ett testamente där individen redogör för vad som ska tillfalla vem. Till exempel, ett gift par utan gemensamma barn, men med barn sedan tidigare förhållande, har inte automatisk rätt till arv från varandra. Där är det viktigt att teckna ett testamente för att säkra att partnern får en del av arvet vid bortgång. Likaså är det viktigt att poängtera att arv till barn ska ses som enskild egendom, vilket innebär att egendomen inte tas med i en bodelning, läs gärna avsnittet ovan vid skilsmässa. Det är alltså mycket att tänka på vid upprättande av testamente, jag hjälper dig gärna att upprätta ett testamente.