Skip to content

Rättsskydd & Rättshjälp

Har du funderingar kring höga kostnader? Vid tvister i domstol kan du ha rätt till stöd från din försäkring eller staten.

 

Rättsskydd – för privatpersoner och egenföretagare

Som privatperson ingår oftast Rättsskydd i din hemförsäkring, exempel på försäkringsbolag är IF, Trygg-Hansa, Länsförsäkringar och Folksam. Vanligen täcker rättsskyddet 80% av kostnaden, upp till 300 000 kronor. Jag hjälper dig att kontakta ditt försäkringsbolag för att se hur mycket ersättning du kan få.

Som företagare ingår oftast Rättsskydd i din allmänna företagsförsäkring, som del av ansvarsförsäkringen. Jag hjälper dig att kontakta ditt försäkringsbolag för att se hur mycket ersättning du kan få.

 

Rättshjälp – för privatpersoner

Om du inte har tecknat en försäkring innehållande rättsskydd kan du ha rätt till rättshjälp, den får du av staten. Med rättshjälp kan du få upp till 98% av kostnaden betald av staten, det gäller även för ansökningsavgift i domstol och övriga kostnader. Vissa förutsättningar behöver vara uppfyllda för att du ska få rättshjälp, till exempel låg inkomst, sparade pengar samt att du måste ha genomfört minst 1 timmes rådgivning. Jag hjälper dig att utreda om du kan få rättshjälp, sedan skickas en ansökan till domstolen i pågående mål eller Rättshjälpsmyndigheten.