Skip to content

Migrationsrätt

För att långvarigt få stanna i Sverige krävs en giltig anledning, till exempel: asyl, arbete, studier eller anknytning till familjemedlem. Om du redan är långvarigt bosatt i Sverige kan du ansöka om svenskt medborgarskap. Läs mer nedan.

Asyl

Flyr du från förtryck, tortyr och illabehandling? I Sverige kan du få skydd från detta genom utlänningslagen. Reglerna kring asyl kan vara svåra att förstå och för att få ett rättvist beslut är det viktigt att rätt dokument inkommer till rätt instans, i rätt tid. Där är jag redo att representera dig och din sak. Jag har erfarenheter av asylsökande från länder i hela världen, till exempel Etiopien, Eritrea, Afghanistan och Uzbekistan. Jag hjälper dig presentera dina svårigheter på ett sätt som Migrationsverket förstår, till exempel genom inlaga, yttrande och överklagande. Tolk ingår alltid.

Min erfarenhet har gjort att Migrationsverket förordnat mig som offentligt biträde, det vill säga du har rätt att välja mig som ditt juridiska ombud och den svenska staten kommer stå för kostnaden. Meddela detta till Migrationsverket genom att skriva/ringa till dem: MotiveraRätt Stockholm AB, Boukouri Zeneli.

 

Utvisad – uppsikt och förvar

Har du blivit utvisad? Då kan Migrationsverket bestämma att du ska:

1) Inställa dig vid bestämda tider hos en myndighet.

2) Bo i förvar hos Migrationsverket/häktet.

Det kan kännas obehagligt att hålla sig till detta och har rätt att överklaga. Jag är förordnad hos gränspolisen och du kan begära mig som offentligt biträde, det vill säga du har rätt att välja mig som ditt juridiska ombud och den svenska staten kommer stå för kostnaden.

 

Uppehålls-och arbetstillstånd för bosättning i Sverige

Långt ifrån alla som vill bosätta sig i Sverige flyr från förtryck och tortyr. Då kan man istället ansöka om att få bosätta sig i Sverige genom besök (visum), arbete, studier eller familjeanknytning.

Det finns många krav som behöver vara uppfyllda för att Migrationsverket skall godkänna bosättning i Sverige på dessa grunder, och jag hjälper dig att se så att kraven är uppfyllda och ansökan är rätt ifylld för att du ska få bästa chans för ett godkännande. Visste du att du kan byta arbetsplats inifrån Sverige och påbörja arbete innan Migrationsverket fattat beslut?


Företag

Att starta ett företag är mångas dröm. Att kunna arbeta under egna villkor. Även här är regelverket ibland svårtolkat och det krävs mycket juridisk kunskap av företagaren. Jag förstår att du som företagsägare är specialist på ditt område, varför jag kan hjälpa dig med det juridiska så kan du fokusera på det du är bra på.


Svenskt medborgarskap

Är du redan bosatt i Sverige? Då kan du ha rätt att ansöka om svenskt medborgarskap. Den minsta tiden du behöver vara bosatt i Sverige varierar beroende på flera faktorer, bland annat ursprungsland och om din partner är svensk medborgare. Visste du att inte alla behöver vänta i 5 år innan ansökan? Jag har aktuell information om vilka omständigheter som kan minska den tid du behöver vara bosatt i Sverige för att kunna ansöka om svenskt medborgarskap.